Speelbos De Kemmer Oirschot

Zandbij

In de zomermaanden vliegen bijen dag en nacht om nectar en stuifmeel te verzamelen uit bloeiende bloemen. Het stuifmeel kleeft aan de bij en wordt bij een bezoek aan een volgende bloem weer achtergelaten, waardoor bestuiving plaatsvindt. Zonder bijen zouden veel bloeiende planten – zoals appels en peren – geen vruchten krijgen. En zonder bloemen zouden de bijen geen eten hebben. Planten en dieren hebben elkaar dus nodig.

Speelbos De Kemmer Oirschot

In 2010 is het Speelbos de Kemmer geopend, een initiatief van de Gemeente Oirschot en Welzijn Best Oirschot. Het bos is mede mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van Rabobank het Groene Woud Zuid en de Provincie Noord-Brabant. Het inrichten van het speelbos was in handen van de Bosgroep Zuid Nederland. De mooie beelden in de bomen zijn gemaakt door Roel van Wijlick, kettingzaagkunstenaar.

Spelen zoals vroeger

Het Jongerenopbouwwerk en de Gemeente Oirschot wilden al jarenlang een bos inrichten als speelbos om de kinderen in Oirschot een aanbod natuurlijk spelen te geven. Spelen in de natuur heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Een speelbos heeft ook een educatieve functie voor scholen, kinderopvang en scouting. Maar het belangrijkste is dat we kinderen de ruimte willen geven om te klauteren, klimmen, hutten bouwen en gewoon lekker spelen in het bos. Zoals dat voor de jeugd vroeger vanzelfsprekend was en nu bijna nergens meer kan.

Locatie speelbos

Speelbos de Kemmer ligt achter het zwembad. Er is genoeg plaats om je fiets neer te zetten. Bij de ingang van het speelbos begint ook het trimparcours. De mountainbikeroute komt langs het speelbos en naast het bos ligt de fietscrossbaan van de Kemmertrails. Naast het speelbos liggen het zwembad, de scouting, een camping, de atletiekbaan, Sportcentrum De Kemmer en de tennisbanen. Kortom er is volop te doen en te genieten in De Kemmer.