Speelbos De Kemmer Oirschot

Hazelworm

De hazelworm is een pootloze hagedis die nogal eens voor een slang aangezien. Toch kun je gemakkelijk het verschil zien: hij kan zijn oogleden bewegen, heeft meer dan één rij schubben aan de buikzijde en kan zijn staart loslaten. Na het afbreken groeit de staart weer een paar centimeter. Hazelwormen graven in zachte grond en schuilen graag in een composthoop, onder stenen of onder houtstronken. Net zoals andere hagedissen en koudbloedige dieren houden hazelwormen van een zonnebad. Hun favoriete kostje bestaat uit naaktslakken, spinnen, pissebedden en wormen.

Speelbos De Kemmer Oirschot

In 2010 is het Speelbos de Kemmer geopend, een initiatief van de Gemeente Oirschot en Welzijn Best Oirschot. Het bos is mede mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van Rabobank het Groene Woud Zuid en de Provincie Noord-Brabant. Het inrichten van het speelbos was in handen van de Bosgroep Zuid Nederland. De mooie beelden in de bomen zijn gemaakt door Roel van Wijlick, kettingzaagkunstenaar.

Spelen zoals vroeger

Het Jongerenopbouwwerk en de Gemeente Oirschot wilden al jarenlang een bos inrichten als speelbos om de kinderen in Oirschot een aanbod natuurlijk spelen te geven. Spelen in de natuur heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Een speelbos heeft ook een educatieve functie voor scholen, kinderopvang en scouting. Maar het belangrijkste is dat we kinderen de ruimte willen geven om te klauteren, klimmen, hutten bouwen en gewoon lekker spelen in het bos. Zoals dat voor de jeugd vroeger vanzelfsprekend was en nu bijna nergens meer kan.

Locatie speelbos

Speelbos de Kemmer ligt achter het zwembad. Er is genoeg plaats om je fiets neer te zetten. Bij de ingang van het speelbos begint ook het trimparcours. De mountainbikeroute komt langs het speelbos en naast het bos ligt de fietscrossbaan van de Kemmertrails. Naast het speelbos liggen het zwembad, de scouting, een camping, de atletiekbaan, Sportcentrum De Kemmer en de tennisbanen. Kortom er is volop te doen en te genieten in De Kemmer.